YOU ARE HERE: Početna

Bonton

Tekstovi

A ljudima se lijepim govorom obraćajte

Share

Čovjekov jezik je njegov najvažniji zastupnik! Zbog toga, ako se ne korigujemo pri našem izražavanju onda kada se obraćamo drugima, tada ćemo biti primorani tražiti izvinjenje od onoga koji je, možda, pogrešno shvatio naš govor kojim smo se izražavali, jer niko ne poznaje naše tajne niti osjećaje do Uzvišeni Allah koji je o svemu najbolje obavješten!


Zahvala pripada Uzvišenom Allahu, i neka su salawati i selami na Allahovog poslanika, sallallahu ‘alejhi we selleme, a potom:

Odabir lijepih fraza putem kojih će se postići cilj našeg govora je djelo kojim se treba da služi svaka obazriva i taktična osoba, a naročito ako joj bude povjerena neka odgovornost, poput držanja hutbi, ili pri govoru na radiju ili u novinarstvu…

Last Updated on Thursday, 04 September 2014 23:27

Read more...

 

Tekstovi

Čistoća srca prema drugim ljudima

Share

O cujem kupio si novi auto! Smijesim se, zatim pocinjem s pitanjima; koliko je kostao, vjerovatno hrpu novca! U sebi kontam; vidi ti njega, razbacuje se s parama. Odakle mu lova? Naprotiv, neka se pati, nek hoda pjesice kao i ja. Onda bi mu ponovo dosao i ponovo se smijesio pri susretu, ali bi tada rekao; E zao mi je stvarno i ja sam u krizi i ne mogu ti nikako pomoci. Pritom bi lagao, naravno.


Sa sigurnoscu mogu reci da ovakvu pricu i ovaj osjecaj moje srce ne poznaje, jer inace ja ne bi bio najbogatiji covjek na svijetu. Kada vidim da je moj rodjak, prijatelj, ili poznanik kupio auto, vjerovali ili ne, ja sam sretan. Ako kazem da pustam suzu od srece, vecina mi nece vjerovati.

Diplomirao mi rodjak, prijatelj i dolazi mi vijest. On? Nemoguce! Kad prije? Garant je kupio diplomu, ne djeluje mi uopce tako pametan. Sada ce biti ugledan, dobit ce posao! Ne vjerujem, nije vala zasluzio.

Last Updated on Sunday, 27 April 2014 23:01

Read more...

 

Tekstovi

Kad nekom nazoveš selam, šta bi to trebalo da znači?

Share


Danas se selami „pucaju“ na sve strane. Selamaju se muslimani gdje god stignu, i neka su, tako i treba, nema potrebe da se stidimo onoga što je dio naše vjere i vjerskog identiteta a u isto vrijeme treba da poštujemo tuđe. Inače, rijetko koji pozdrav da imao tako opširno i lijepo značenje kao što je selam.

Selam znači MIR i SPAS, a ovome se mogu knjige napisati. Selam je službeni pozdrav muslimana, kako na ovom svijetu, tako i na budućem, u Džennetu. Nazivanjem selama povećavamo bereket, opraštaju se grijesi, zbližavamo srca, sklapamo prijateljstva, održavamo rodbinske veze. Mislim, barem bi tako trebalo da izgleda, to bi ustvari trebala da bude STVARNA PORUKA SELAMA, a ne samo puko izgovaranje riječi.

Nazvati selam muslimanu je sunet (praksa Poslanika, s.a.v.s.) a odgovoriti na njega je obavezno. Međutim, danas se zna veoma često kazati među našim narodom:

Last Updated on Thursday, 06 March 2014 23:47

Read more...

   

Tekstovi

Podsticaj na lijepo ponašanje

Share

Prenosi se od Ibn Mes'uda, radijAllahu anhu, da je rekao: “Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, rekao je: ‘Držite se iskrenosti, jer iskrenost vodi dobročinstvu, a dobročinstvo vodi u Džennet, a čovjek neće prestati biti iskren i držati se istine sve dok ne bude upisan kod Allaha kao iskren. I čuvajte se laži, jer laž vodi u grješenje, a griješenje vodi u Vatru, a neće čovjek prestati lagati i držati se laži sve dok ne bude kod Allaha upisan kao lažov.’” ( Hadis je mutefekun alejhi)

Prenosi se od Ebu Hurejre, radijAllahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, rekao: “Čuvajte se lošeg mišljenja (o ljudima), jer je loše mišljenje, doista, najlažniji govor.” (Hadis je Mutefekun alejhi)

Prenosi se od Ebu Seida el-Hudrija, radijAllahu anhu, da je rekao: “Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, rekao je: ‘Čuvajte se sjedenja po putevima.’ Rekoše: ‘Allahov Poslaniče, mi moramo da sjedimo na putevima i pričamo.’ Rekao je: ‘Pošto ste odbili, dajte putu njegovo pravo.’ Rekoše: ‘Šta je njegovo pravo?’ Rekao je: ‘Obaranje pogleda, neuznemiravanje, uzvraćanje selama, naređivanje dobra i odvraćanje od zla.” (Hadis je mutefekun alejhi)

Last Updated on Thursday, 19 December 2013 00:52

Read more...

 

Tekstovi

Dobročinstvo prema bračnom drugu

Share

Svevišnji Allah rekao je: „I Allahu obožavajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljima dobročinstvo činite, i rođacima, i siročadi, i siromasima, i komšijama bližnjim, i komšijama daljnjim, i bračnom drugu, i putnicima-namjernicima, i onima koji su u vašem posjedu. Allah, zaista, ne voli one koji se ohole i hvališu.“ (Prijevod značenja En-Nisa', 36)

Alija b. Ebi Talib, Ibnu Mes'ud, Ibnu Ebi Lejla, Ibrahim en-Neha'i rekli su: „Es-sahibu bil-dženb je supruga.“ (Pogledaj: Tefsir Taberi, 5/81; El-Muharrer el-vedžiz, 2/51; Et-Teshil li 'ulumil-tenzil, 1/141; Šu'abul-iman, 1/128.)

U plemenitom ajetu naređuje se činjenje dobročinstva ovim spomenutim kategorijama: roditeljima, rođacima, jetimima, siromasima, bližnjim i daljnim komšijama, bračnom drugu i putniku-namjerniku. Pa, ukoliko se naredba na dobročinstvo usmjeri prema muškarcu tada se pod bračnim drugom spomenutim u ajetu misli na suprugu, dok, ukoliko naredba bude usmjerena ka supruzi, tada se pod bračnim drugom misli na supruga muškarca. (Tefsir Ibnu Kesir, 1/656. Pod komšijma daljnim misli se i na židove i kršćane.)

Last Updated on Wednesday, 04 September 2013 23:10

Read more...

   
 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  Next 
 •  End 
 • »

Nimet-hanuma Jahić u Face to Face

San bludnice

El-Iman (Kurbani 2014)

Kontakt

Ukoliko ste u teškoći i imate potrebu za savjetom, nudimo vam mogućnost da nam se javite na navedenu e-mail adresu, a na vaša pitanja iz kategorije SAVJETI odgovara sestra Nađa Dizdarević i sestra Jasna Subašić. Ostala šerijatska pitanja bit će proslijeđena prof. Jasmin Đananu, koji će se pobrinuti za odgovore. PITANJE_SEBIL@HOTMAIL.COM ili INFO@SEBIL.EU

savjet

Čitaj Kur'an online

O.š. "Jezerski"

SUAP

Predavanja sa druženja

Pomoć samohranoj majci - Nađa Dizdarević