YOU ARE HERE: Početna

Bonton

Tekstovi

Prikrivanje grešaka muslimana

Share

Islam je vjera milosti i blagosti, olakšavanja, a ne otežavanja. I kad se musliman ustabili u Allahovoj vjeri pa se dogodi kod njega grješka ili posrnuće, naređeno mu je da se pokaje, a Allah će mu pokajanje primiti i grijehe njegove oprostiti. S druge strane, islam naređuje njegovoj braći muslimanima koji su vidjeli tu grešku da to prikriju i da ga ne sramote šireći to među ljudima, iz blagosti prema njemu i olakšavajući mu pokajanje.

Prikrivanje grješaka muslimana  je jedno od prava muslimana kod njegovog brata.

Zato je Resul, s.a.v.s., kazao: „Onome ko prikrije sramotu muslimana, Allah će prikriti njegovu na Sudnjem danu.“ (Buhari i Muslim)

Last Updated on Saturday, 01 November 2014 23:29

Read more...

 

Tekstovi

Ni malo ni veliko nije propustila...

Share

Većina nas ima ili brata ili sestru. Naš brat i naša sestra su osobe s kojima provodimo vrijeme u svoja četiri zida, s kojima pokušavamo što ljepše razgovorati svjesni toga da bi nam ahlak curio na sve strane kada bi ga pokazivali samo na ulici, a kući se ponašali potpuno drukčije. Volimo svog brata i svoju sestru, ne želimo im zlo, ma ni ružnu misao u glavi o njima ne želimo, a kamoli da ih vrijeđamo i na uglu čekamo kad će šta pogriješiti da možemo u njih uprijeti prstom.

Zar nije to tako? E, pa, poštovani brate i draga sestro, kako onda da se mi muslimani čiji odnos treba biti čist od svih strastima izazvanih ružnih emocija, odnosimo tako kako se odnosimo jedni prema drugima, a svjesni smo Allahove riječi? Komentari i poruke na facebook-u su zaista šarenoliki, poput: „jadniče jadni", „teško se tebi", „upitan je tvoj islam", „kakva si ti to muslimanka", „prvo ti nauči gramatiku prije nego meni počneš soliti pamet", „snobu jedan", „ne budi džahil toliki", „dovi da te se proživi s onim nevaljalima", „vidi ove koze" itd.

Last Updated on Sunday, 26 October 2014 12:33

Read more...

 

Tekstovi

Islam je lijepo ophođenje prema drugima

Share

Smail L. Handzic, prof. 
 
Image Čovjekov život na ovom prolaznom svijetu se uvjek, konstantno i neminovno dotiče dvije vrste ophođenja: prije svega, ophođenja prema Uzvišenom Gospodaru svih svjetova, a onda i ophođenja prema Njegovim stvorenjima: ljudima, džinnima, životinjama, rastinju, predmetima, i sl. Na osnovu upravo ta dva ophođenja, bit će i čovjekova ovosvjetska ili ahiretska nagrada ili kazna.

Ako on bude pravičan u ophođenju prema svom Stvoritelju, Allahu subhanehu we te'ala: ako ga bude volio i veličao, zahvaljivao na ukazanim blagodatima te se pokoravao Njegovim naredbama i klonio zabrana; zatim, ako bude pravičan u ophođenju prema stvorenjima onako kako mu je Allah naredio: dakle, trudio se da im bude iskreni savjetnik i drug, činitelj dobročinstva i općekoristan u svom društvu, pravedan, blag i sažaljiv prema stvorenjima, te ako bude strpljivo podnosio eventualne neprijatnosti koje ga pogode od njih, i ako im ne bude činio nikakvo nasilje; takav će uspjeti sa sretnim životom na oba svijeta! Kod Uzvišenog Allaha će uživati visoke stepene, a i kod ljudi će sigurno imati veliko i ugledno mjesto i svi će ga voliti.

Last Updated on Thursday, 23 October 2014 17:10

Read more...

   

Tekstovi

A ljudima se lijepim govorom obraćajte

Share

Čovjekov jezik je njegov najvažniji zastupnik! Zbog toga, ako se ne korigujemo pri našem izražavanju onda kada se obraćamo drugima, tada ćemo biti primorani tražiti izvinjenje od onoga koji je, možda, pogrešno shvatio naš govor kojim smo se izražavali, jer niko ne poznaje naše tajne niti osjećaje do Uzvišeni Allah koji je o svemu najbolje obavješten!


Zahvala pripada Uzvišenom Allahu, i neka su salawati i selami na Allahovog poslanika, sallallahu ‘alejhi we selleme, a potom:

Odabir lijepih fraza putem kojih će se postići cilj našeg govora je djelo kojim se treba da služi svaka obazriva i taktična osoba, a naročito ako joj bude povjerena neka odgovornost, poput držanja hutbi, ili pri govoru na radiju ili u novinarstvu…

Last Updated on Thursday, 04 September 2014 23:27

Read more...

 

Tekstovi

Čistoća srca prema drugim ljudima

Share

O cujem kupio si novi auto! Smijesim se, zatim pocinjem s pitanjima; koliko je kostao, vjerovatno hrpu novca! U sebi kontam; vidi ti njega, razbacuje se s parama. Odakle mu lova? Naprotiv, neka se pati, nek hoda pjesice kao i ja. Onda bi mu ponovo dosao i ponovo se smijesio pri susretu, ali bi tada rekao; E zao mi je stvarno i ja sam u krizi i ne mogu ti nikako pomoci. Pritom bi lagao, naravno.


Sa sigurnoscu mogu reci da ovakvu pricu i ovaj osjecaj moje srce ne poznaje, jer inace ja ne bi bio najbogatiji covjek na svijetu. Kada vidim da je moj rodjak, prijatelj, ili poznanik kupio auto, vjerovali ili ne, ja sam sretan. Ako kazem da pustam suzu od srece, vecina mi nece vjerovati.

Diplomirao mi rodjak, prijatelj i dolazi mi vijest. On? Nemoguce! Kad prije? Garant je kupio diplomu, ne djeluje mi uopce tako pametan. Sada ce biti ugledan, dobit ce posao! Ne vjerujem, nije vala zasluzio.

Last Updated on Sunday, 27 April 2014 23:01

Read more...

   
 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  Next 
 •  End 
 • »

Kad Allah nekoga nadahne ispravnošću 


Otac djevojke koju su dosli prositi obratio se "mladozenji" rjecima:


"Upitacu te jedno pitanje, ako mi odgovoris udacu cerku za tebe i oslobodicu te mehra." Zatim ga upita: "U koliko tacno uci ezan za sabah namaz"?


Posto prosac nije znao odgovor otac mu je rekao:

"Sine kad neznas cuvati sto je najbitnije na svijetu, ja nemam hraborsti da ti povjerim cerku na cuvanje."


Zatim je dodao proscima: "Popite svoju kahvu i nek vam je sa srecom nema kod nas cerki za udaje."

SVAKA CAST BABI, DJELO JE GLEDAO I PRAKSU A JEZIKOM SE RAZMECATI ZNA SVAK POGOTOVO POKVARENJACI I MUNAFICI.

Šejh Abdulmelik Oborčak


Savjeti šejha Safeta

Prioriteti muslimana

Kontakt

Ukoliko ste u teškoći i imate potrebu za savjetom, nudimo vam mogućnost da nam se javite na navedenu e-mail adresu, a na vaša pitanja iz kategorije SAVJETI odgovara sestra Nađa Dizdarević i sestra Jasna Subašić. Ostala šerijatska pitanja bit će proslijeđena prof. Jasmin Đananu, koji će se pobrinuti za odgovore. PITANJE_SEBIL@HOTMAIL.COM ili INFO@SEBIL.EU

savjet

Čitaj Kur'an online

Trodnevno druženje sa Nađom

SUAP

Predavanja sa druženja

Pomoć samohranoj majci - Nađa Dizdarević