nb慢跑鞋 nb鞋 beats 耳機 懶人鞋 vans timberland 鞋子 gucci 包包 reebok 女鞋 keds 帆布鞋 ray ban 眼鏡 beats 耳機 timberland 登山 鞋 vans 鞋 nb慢跑鞋 nb復古鞋 reebok 慢跑鞋 gucci 包包 ray ban 太陽 眼鏡 keds 鞋
Bonton
YOU ARE HERE:

Bonton

Tekstovi

namjera

Neke od pogrešaka kod odgoja

Share

Upozoravanje mora biti s iskrenim nijjetom, diskretno, blago i s molbom Allahu, dž.š., da se dotična osoba prođe grijeha i popravi svoje ponašanje. Oholost, grubost i javno prozivanje nečijeg grijeha izazivaju suprotan efekat. Naprimjer, kako navodi imam Gazali: “ako učeni upozorava nekog zbog njegovog neznanja i pri tome osjeća čast zbog znanja i poniženje drugoga zbog neznanja, onda je to ružno djelo, samo po sebi, gore od ružnog djela kojem se usprotivio.

Ovaj „učenjak“ je poput onoga koji drugoga spašava od vatre, a sam gori, što je vrhunsko neznanje, veliko poniženje, nesreća i šejtanska zamka... U dominaciji nad drugima jeste velika slast duše s dva aspekta: s aspekta funkcije znanja i s aspekta funkcije dominacije i nadređenosti, a ovo se temelji na licemjerstvu i traženju ugleda, što je potajna strast koja vodi ka potajnom mnogoboštvu (širk).

Last Updated on Wednesday, 13 July 2016 01:19

Read more...

 

Tekstovi

Medjubratsko potpomaganje

Share

Medjubratsko potpomaganje je jedna od ljepota koje zagovara nasa vjera. U tom smislu objavljeni su brojni ajeti i izreceni brojni hadisi. Oni upucuju na veliku vaznost i znacaj ove osobine, na kojoj se zasniva citavo islamsko drustvo. Ovom prilikom imam za namjeru navest sebe i ostale, na razmisljanje i preispitivanje vlastitog stanja kada je u pitanju ova tema kroz nekoliko primjera iz licnog iskustva kao i iz iskustva drugih.

Jedne prilike, imao sam neku privatnu obavezu da izvrsim, ali se to poklapalo na dan kada treba da radim. Taj dan trebao sam odvojiti za tu svoju privatnu obavezu, ali nisam znao kako. Dosao sam vremenom do ideje da upitam jednog brata, koji je inace moj kolega da me zamjeni taj dan, kako bi mogao obaviti svoj posao.

Last Updated on Monday, 20 June 2016 00:04

Read more...

 

Tekstovi

Selam - islamski pozdrav

Share

Allah, dž.š., je putem svoga Poslanika, s.a.v.s., učinio da vjera islam bude upotpunjena u svim segmentima ljudskog života. Tako je, bez izuzetka, normirao pozdrav prilikom susreta dvije osobe. Iz Svoje milosti podario je da taj pozdrav nosi značenje Njegovog lijepog imena i tako nam dao priliku da kroz nazivanje pozdrava spominjeno Njegovo veličanstveno ime.

"A robovi Milostivoga su oni koji po Zemlji mirno hodaju. A kada ih bestidnici oslove, odgovaraju: 'Mir vama!"' (El-Furkan, 63)

Er-Razi, rahimehullah, rekao je: "Dobar i koristan govor nazvan je selamom".

Uzvišen Allah, dž.š., kada govori o stanovnicima Dženneta kaže: "U njima će se riječju selam pozdravljati" (Ibrahim, 23).

Last Updated on Monday, 30 May 2016 02:14

Read more...

   

Tekstovi

Šest načina kako povećati bratsku ljubav među vjernicima

Share

U ovom članku ćemo nabrojati šest faktora koji najviše pomažu jačanju bratstva i njegovih veza. Radi se o savjetima na koje podstiču Allahova knjiga i sunnet Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a koje su naši ispravni prethodnici, ashabi, tabi’ini i svi oni koji ih u dobru slijede do Sudnjeg dana, sproveli u praksu. Svaki musliman koji ih prihvati i radi po njima uspjeće zasnovati jake bratske veze i lijepe odnose u društvu uspostavljene na najčvršćim i najdugotrajnijim temeljima.

Ti faktori ili metodi su:

1. Svijest o veličini i uzvišenosti odnosa zasnovanih na bratstvu u ime Allaha.

2. Nasmiješeno lice i lijep govor.

3. Pomagati svoju braću i biti im na usluzi.

Last Updated on Tuesday, 29 March 2016 21:00

Read more...

 

Tekstovi

Pogledaj u lice svoga brata svoga da bi ga lakše razumio

Share

Gledajući u lice druge osobe, bilo da se to radi o članovima porodice ili braći po vjeri lako se može prepoznati ljubav, radost sreća, bol, tuga ili briga putem znakova na licu.

Da li mi danas gledamo sa pažnjom i bratskom ljubavlju u lica jedni drugima, da bismo se lakše razumijeli, pa ako je brat radostan, da tu radost podjelimo sa njim, a ako je tužan da ga oraspoložimo a ako je u brigama da pokušamo da mu pomognemo? Lijepo je rečeno da je dupla radost podijeliti radost sa nekim, a podijeljena tuga je pola tuge.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naš uzor i naš učitelj, vodio je brigu o ljudima oko sebe gledao je u njihova lica i shodno njihovom stanju on im je prilazio, onome koji je bio radostan dijelio je sa njim radost, tužnom je nastojao da ublaži tugu, a onome koji je imao neku potrebu, pomagao je.

Last Updated on Monday, 21 March 2016 21:11

Read more...

   
 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  Next 
 •  End 
 • »

Projekti

up direction
Novi dawetski projekat u Norrköpingu
U gradu Norrköpingu brat Elvir Begic pokrenuo je ...
Pomoć samohranoj majci - Nađa Dizdarević
Akcija prikupljanja pomoći za kupovinu stana/ku...
Gradnja džamije u Norrköpingu
Imamo pocast da budemo dio izgradnje prve dza...
Apel za pomoć socijalno ugroženim arapskim porodicama
FOND ZA POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM ARAPSKI...
Raseljena lica u BiH -
Dok se Europa mjesecima suočava s izbjegli...
down direction

Hadis

left direction
Djela koja spašavaju od kazne u kaburu

Kada se mrtvi spusti u svoj kabur, on čuje topot obuće onih koji odlaze od njega. Ako bude vjernik, namaz će mu biti iznad glave; post s njegove desne strane; zekat s njegove lijeve strane; dobra djela poput sadake, održavanja rodbinskih veza, dobročinstva prema ljudima, bit će mu kod njegovih nogu. Pokušat će mu se prići od strane njegove glave, pa će namaz reći: 'S moje strane nema prolaza........

Buharija i Muslim u „Sahihima“, te imam Tirmizi u „Sunenu“, zabilježili su hadis od Enesa ibn Malika koji prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Mrtvoga prati troje. Dvoje se vraća a jedno ostaje (uz njega). Prate ga njegova porodica, imetak i djela, pa se vraćaju njegova porodica i njegov imetak a (sa njim) ostaju njegova djela.“

Osobe koje je Allah prokleo

U jezičkom značenju prokletstvo je protjerivanje i udaljavanje od Allaha (Nihaje fi garibi hadis, Ibn Esir) ili od hajra (Sihah, El-Dževheri), dok u  šerijatskoj terminologiji  prokletstvo znači udaljavanje od Allahove milosti, što je svakako zastrašujuća kazna.

 Allahovo prokletstvo je izuzetno velika i opasna kazna, stoga je neophodno spomenuti osobe koje je Allah, subhanehu ve te`ala, prokleo Svojim govorom i spomenuti njihova djela koja su ih dovela do Allahovog proklinjanja, kako bismo se upoznali sa tim osobama ili djelima koja povlače sa sobom Allahovo prokletstvo i kako bismo se udaljili od njih i tako se sačuvali Allahove kazne.

Širk je strogo zabranjen i najveći je grijeh!


Svemogući Allah rekao je:
"Allah sigurno neće oprostiti da Mu se neko drugi smatra ravnim, a oprostit će manje grijehe od toga, kome On hoće. A onaj ko drugog smatra Allahu ravnim čini, izmišljajući laž, grijeh veliki." (En-Nisa, 48)
"Allah sigurno neće oprostiti da Mu se neko drugi smatra ravnim, a oprostit će manje grijehe od toga, kome On hoće. A daleko je zalutao onaj ko smatra da je Allahu neko ravan." (En-Nisa, 116)
"Ko drugog smatra Allahu ravnim, Allah će mu ulazak u Džennet zabraniti i boravište će njegovo Džehennem biti; a nevjernicima neće niko pomoći." (El-Maida, 72)
"A onaj ko bude smatrao da Allahu iko ima ravan - bit će kao onaj koji je s neba pao i koga su ptice razgrabile, ili kao onaj koga je vjetar u daleki predio odnio."
(El-Hadždž, 31)

Kufr - nevjerstvo

Kufr znaci nevjerstvo i djeli se na dvije vrste; mali i veliki.

Mali kufr: To su djela koja pocinioca ne izvode iz vjere. To je naprimjer nijekanje blagodati. Dokaz tome je govor Uzvisenog Allaha:


''Allah navodi kao primjer grad, siguran i spokojan, kojem je u izobilju dolazila hrana sa svih strana, a koji je nezahvalan na Allahovim blagodatima bio, pa mu je Allah, zbog onoga sto je radio, dao da iskusi i glad i strah.'' (Nahl: 112)
Imam ibn Hazm o sufizmu i sufijama

Imam Ebu Muhammed ibn Hazm Endelusi u svojoj knjizi, ‘El-Faslu fil-mileli vel ehvai ven-nihal’, o sufizmu i sufijama, na 0- str., kaže: „Medu sufijama postoji skupina koja tvrdi da među božijim šticenicima (evlijama) ima onih koji su bolji od svih poslanika i vjerovjesnika. I kažu da onaj ko dostigne najveći stepen štićeništva (vilajeta) sa njega spadaju sve obaveze s kojima je došao Šerijat kao što je namaz, post, zekat i ostalo. Također mu se dozvoljavaju svi harami kao što je zinaluk, konzumiranje alkohola, i drugo. Na taj nacin su sebi dozvolili žene drugih i uz to još kažu: „Mi vidimo Allaha i govorimo sa njim, sve što pomisle naše duše to je istina.”

Vidio sam covjeka od njih kako govori ove riječi: „Zaista Allah ima Majeh ime koje ima trideset i šest harfova i nema nijednog harfa od arapskog alfabeta osim jedan. S tim jednim oni koji imaju veliki stepen dolaze do istine.”

Također je rekao: „Obavjestio me je jedan covjek koji je prisustvovao sijelu istine (mudžalesutulhakk) da je jednog dana ispružio svoju nogu pa je dozvan: ‘Tako se ne sjedi na sjelima vladara!!!’ Poslije toga nikada više nije pružao noge.” Hoće da kaže da je bio u medžlisu - sijelu sa Allahom, Azze ve Dželle.

Ebu Hadir Nesebij i Ebi Sijah Semerkandi i njihovi prijatelji kažu: „Stvorenja su neprestano sa Allahom”

Ebu Sijah kaže: „Nije dozvoljeno meso životinja koje zakolju kitabije (kršćani i židovi), a Ebu Bekr je pogrješio što se borio protiv otpadnika, a ashabi koji ga nisu podržali u tom pitanju su u pravu.”

Ebu Šu’ajb El Kalal kaže: „Zaista njegov Gospodar posjeduje tijelo u liku čovjeka, ima meso, krv, raduje se, žalosti se, boluje i zdravi”.

Nagovještaj pojave Haridžijskih skupina - mudžiza poslanika, sallallahu alejhi we sellem

Imam Muslim, rhm., u svom sahihu, bilježi od Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, a.s., rekao: "Ako neki čovjek izjavi – ljudi su propali, znajte da je on najpropaliji!"

Imam el-Nevevi, rhm., kaže: "Islamska ulema je složna na tome da je prijekor, spomenut u hadisu, upućen osobi koja takvu izjavu iskaže s ciljem potcjenjivanja ostalog svijeta, te smatranja sebe boljim od njih, vidjeći ružnim njihove postupke i djela. Data osoba će se tako ponašati zbog toga što nije svjesna Allahove dž.š., tajne i mudrosti u svemu što se događa s Njegovim stvorenjima!"[1]

Ko se bude podrobnije bavio historijsko-povijesnom građom Islama i muslimana primjetiće da je olahko bavljenje propisom tekfira bilo obilježje velikog broja zabludjelih skupina i novotarskih sekti koje su se znale javljati na svakom mjestu, i u svakom vremenu, ustajući protivu jedinstvenog džema'ata muslimana.

Iman - vjerovanje

Uvjet ispravnosti našeg islama jest praktično, verbalno i srčano prihvatanje imana. Islamski učenjaci ovako su definirali iman: “Iman je čvrsto vjerovanje srcem, očitovanje jezikom i praktična potvrda djelima”.[1]

U Kur’anu ima veoma mnogo dokaza o ovakvom definiranju imana, a jedan od njih je i kur’anski ajet: “Pravi vjernici su samo oni koji u Allaha i Poslanika Njegova vjeruju, i poslije više ne sumnjaju, i bore se na Allahovom putu imecima svojim i životima svojim. Oni su iskreni” (Hudžurat, 15.). U njemu se jasno vidi da je iman ubjeđenje i uvjerenje koje u sebi nema nikakvih primjesa, niti bilo kakvih sumnji, i djelo izraženo kroz borbu imovinom i životom na Allahovom putu.

Mikail, alejhi selam

On je jedan od najodabranijih meleka i spominje se u Kur’anu odmah nakon Džibrila, a.s., u ajetu:

“Ko je neprijatelj Allahu, i melekima Njegovim, i poslanicima Njegovim, i Džibrilu i Mikailu, pa Allah je, dosita neprijatelj onima koji neće da vjeruju.”

A njegova funkcija i obaveza jeste spuštanje kiše i opskrbe. Zanimljiva situacija kad je riječ o Mikailu, a.s., jeste to što ga Božiji Poslanik, a.s., nikad nije vidio nasmijana. Prenosi Enes ibn Malik, r.a., da je Poslanik, a.s., upitao Džibrila: “ Zašto nikad nisam vidio Mikaila da je nasmijan?” On mu je odgovorio: ” Mikail se nije nasmijao od dana kad je stvoren Džehennem. “

Ispravno shvatanje pouzdanja u Allaha

Na pouzdanje u Allaha u svim svojim poslovima musliman ne gleda samo kao na svoju moralnu obavezu, nego kao na vjersku dužnost i sastavni dio islamskog vjerovanja, jer je to naređeno riječima Uzvišenog:
„...a u Allaha se pouzdajte, ako ste vjernici!“ (El-Ma'ide, 23)

„Neka se zato vjernici samo u Allaha pouzdaju!“ (Ali Imran, 122)

Prema tome, apsolutno pouzdanje u Uzvišenog Allaha, sastavni je dio čovjekova vjerovanja u Allaha.

Tahavijska akida (prvo poglavlje)

TAHAWIJEVA POSLANICA O ISLAMSKOM VJEROVANJU

PRVO POGLAVLJE

Veliki vjerski autoritet, imam iz Egipta Ebu Dža'fer el-Werrak et-Tahawi, Allah mu se smilovao, je rekao:

"Ovo je tumačenje akideta (vjerskog ubjeđenja) ehli-s-sunneta i džema'ata po mezhebu (pravcu) najpoznatijeg fakiha (poznavaoca) šerijatskih propisa Ebu Hanife en-Nu'mana ibn Sabita el-Kufije, zatim Ebu Jusufa Ja'kuba ibn Ibrahima el-Ensarije i Ebu Abdullaha Muhammeda ibn el-Hasana eš-Šejbanije - neka je Allah sa njima zadovoljan – te onoga u što su oni vjerovali obožavajući tako Gospodara svih svjetova."

right direction

Knjige

Savjetovalište kontakt

Ako ste u teškoći i imate potrebu za savjetom, nudimo vam mogućnost da nam se javite na navedenu e-mail adresu, a na vaša pitanja iz kategorije SAVJETI odgovara sestra Nađa Dizdarević i sestra Jasna Subašić. Ostala šerijatska pitanja bit će proslijeđena prof. Jasmin Đananu, koji će se pobrinuti za odgovore. PITANJE_SEBIL@HOTMAIL.COM ili INFO@SEBIL.EU

Allah

Allahovo lijepo ime El-Afuvv Allahovo lijepo ime El-Afuvv El-‘Afuvv je jedno od Allahovih lijepih imena koje se spominje na pet mjesta u Kur’anu. Od tih p...
Lijepo mišljenje o Allahu Lijepo mišljenje o Allahu Izučavajući Allahovu uzvišenu vjeru, vjernik će, prije ili kasnije, naučiti i shvatiti da njego...
Allah je milostiviji prema nama od naših roditelja i naše djece Allah je milostiviji prema nama od naših roditelja i naše djece Zaista je Allah prema ljudima milostiviji više od samih njihovih ropditelja i djece. I zbog obiln...
Da li si spoznao Uzvišenog Allaha? Da li si spoznao Uzvišenog Allaha? Poštovani čitaoče, da li si ikada razmišljao o Allahu Uzvišenome, o Njegovoj veličini, moći.....
Allahova moć Allahova moć Allah Uzvišeni posjeduje apsolutnu moć u svemu: 1. Nekad daruje i opskrbljuje putem određenih ...

Čitaj Kur'an online

Kratki klipovi

Stanje u ummetu danas, tvoja zadaća i posao je da'va Stanje u ummetu danas, tvoja zadaća i posao je da'va Stanje ummeta danas - Muhamed Hoblos
Tajni grijesi će ti uništiti vjeru Tajni grijesi će ti uništiti vjeru Dr. Safet Kuduzović Tajni grijesi će ti uništiti vjeru
Kratka i poučna priča - Midhat Ćeman, prof. Kratka i poučna priča - Midhat Ćeman, prof. Midhat Ćeman, prof. KRATKA I POUČNA PRIČA
Onaj Koji mnogo voli Onaj Koji mnogo voli Onaj Koji mnogo voli - El Vedud Kratki podsjenik na Allahovu ljubav prema vjernicima. ...

Gradnja džamije